Supertuben Tekla är vår Franska bulldog, som flög inlindad i en rosa filt från Prag och hon har huvudrollen i alla böcker.

Supertuben Tekla Fransk Bulldog

Processen vi har är relativt enkel och har man jobbat lite med grafik o känner sig lite hemma i något program där man kan göra och modifiera bilder så är tröskeln ännu lägre för att komma igång, helst när man gör böcker som inte innehåller någon historia som behöver hittas på. Det som vi fokuserar på i dagsläget och kan komma att ändras och utvidgas är pyssel och barnens första läroböcker där vi idagsläget startar från ca 2 år och uppåt.

Supertuben tekla

Designmässigt har vi mognat en hel del från våra första och standardiserat konceptet och layouten – det kan ni nog se på ovan exempel där vi mer och mer hittar vår identitet – utveckling är lika viktigt för oss som för barn. Vad vi använder för idéer är lite olika, ibland så använder vi gamla koncept men moderniserar dem och gör dem mer attraktiva och hållbara för generationer framåt ibland bryter vi ny mark och hittar på skoj saker att göra.

Bokbranschen är något av en dinosarie i Sverige som har lite svårt att ändra sig och släppa in nya aktörer är inte något som de etablerade verkar gilla speciellt mycket men här kommer ni få tips och trix och till och med kanske lite idéer om att starta något själva – desto fler vi är desto mer kommer självpublicering att mogna och bli ännu bättre, sen att man inte behöver böna och be ett förlag utan du sitter på alla beslut själv har givetvis både plus och minus men friheten att skapa det du vill överväger allt.

Detta är inte på något sätt sponsrat men för att kunna berätta hur vi gör behöver vi berätta vilka vi jobbar med allt från verktyg till bokhandeln och marknadsföring.

Tittar vi på verktygen så finns det flera alternativ som inte kostar något och de som kostar allt från en gång till månadsavgift bara att söka på bildhanterings program i din favoritsökmotor. Vi har valt att använda Adobes produkter då det arbetsflöde man kan skapa i de produkterna inte går att matcha med några andra produkter – en funktion som vi inte kan leva utan från ett tids sparar perspektiv är Adobe dynamic link som helt enkelt uppdaterar slutprodukten om du gör några ändringar i filerna som du skapar. På programlistan är huvudprogrammen: Photoshop där vi sätter ihop bilderna och det grafiska, Indesign där vi sätter alla bokens parametrar och skapar själva underlaget som vi sen laddar upp – svårare än så har vi inte gjort det för oss och vi får fullständig kontroll av hela flödet vilket är optimalt för just oss. Behöver man en kraftfull dator? Det beror lite på hur avancerad grafik och hur mycket tid du tillåter att maskinen skall ta när den processar saker – en med riktigt grafikkort däremot rekommenderas då produkterna använder GPU i allt större utsträckning – spar mycket tid och frustration, vi använder en laptop från Acer det enda vi gjort som uppgradering är maxat ut RAM minnet då dessa program gillar att mumsa upp allt minne de kan få och fungerar bättre helt enkelt. För filmproduktion så använder vi Premiere Pro och After Effects men de är inte med i bok processen det är mer ur ett marknadsförings perspektiv.

Det var verktygen för att skapa böckerna, nästa steg är att få någon att trycka din bok vilket denna processen fungerar utmärkt även på romaner osv. Vi använder www.BoD.se Där vi trycker on demand och de sköter så att bokhandeln tex. www.adlibris.com och www.bokus.com får tillgång till ISBN numret och boken så att de kan lägga upp den till försäljning, det var det när det kommer till publicering så ni ser att det är inte nån svår resa att publicera någonting själva. Instegskostnaden är inte stor och du hittar informationen på deras sida www.bod.se, också försäljningen och honoraret d.v.s. din del av försäljningen visas på din sida.

ISBN – Antingen kan du använda www.bod.se som förlag då ser de till att du får ett ISBN nummer per bok eller så ger du ut boken genom ett eget förlag som privatperson eller som företag vi har valt det senare då vi vill ha kontrollen även där. Om man söker webben efter ISBN så får man ibland upp förslag där det kostar att få sitt eget ISBN – gå inte på det i Sverige är det kostnadsfritt att ansöka och tilldelas ISBN nummer https://isbn.kb.se/ som nytt förlag får du max 10 st. första gången och kan ta upp till 10 dagar att få så planera i tid då du måste ha ett för att släppa en bok, alla versioner kräver sin egen så tänker du trycka en bok och även ha en ebok av densamma så är det två st. ISBN nummer då det räknas som 2 utgåvor.

Pliktexemplar är något som www.bod.se sköter om du väljer att ha dem som förlag – vi ger som tidigare nämnt ut den under vårt eget förlag www.idnhab.com (vi har även konsultverksamhet där) och sköter de sju exemplar till olika bibliotek som skall till https://bit.ly/Pliktexemplar. Ni levererar era böcker dit en gång per kvartal så det är egentligen ingen stress med det. Beställer kopior av din bok gör du enkelt på sidan efter du skapat den.

Hur gör man med marknadsföring då? Det finns ingen magisk sås som du kan använda, det är upp till dig, hårt arbete och din egen ambition som avgör – de uppenbara kandidaterna är sociala medier, vänner och familj. Du kan också givetvis annonsera i den traditionella pressen men vi har upplevt att de tar alldeles för mycket betalt för väldigt lite pengar tillbaka, vi har använt www.facebook.com för betald marknadsföring och det har i dagsläget kostat oss runt 0.08 cent US per klick och det har genererat inkomster som står bättre i paritet mot traditionella medier – har du dessutom en bra produkt så sprider den sig allt fortare efter tid, barnböcker är inte lika känsliga som en roman för när de är gjorda, bara de är bra kvalitet på innehållet så kan de leva hur länge som helst i handeln. Vi använder Adobe Dimension för sociala medier och lite snyggt 3D marknadsmaterial, relativt ny produkt i Adobes produktflora och är inte så stabil som man kan önska och använder inte GPU ännu men den blir bättre och bättre. Sen har vi en websida som du märker och det är inte heller en svår process att sätta upp – vi använder www.wordpress.com för hosting och där kan du också registrera din domän eller använda en annan registrator vilket vi gjorde då vi har både .com och .se adresser.

Känner ni er inte helt insatta på detta område kan vi hjälpa till med ett engångsjobb där vi sätter upp ordnar med domänregistrering, upp med websidan och visa hur ni använder den framöver och hur man gör och med verktygen som finns tex på www.wordpress.com men då tar vi en summa som vi kommer överens innan om beroende på hur mycket hjälp ni behöver. Abonnemanget på wordpress kostar olika beroende på vilket ni tar, samt kostar dommän namnet onlika beroende på vilket namn och om det är .se eller .com. Maila din förfrågan till supertubentekla@outlook.com

Kontroll av trafik – vi har alla våra websidor på Google search console och på Bings webmaster verktyg för att mäta söktrafik har vi alla länkar vi använder till våra böcker https://app.bitly.com/.

Backup – Vi använder Microsofts Onedrive och laddar upp filer så fort en ny är skapad för ökad säkerhet vid eventuell krash av lokal lagringsmedia så det inte blir en total katastrof.

Det var mer eller mindre hela vår historia till dags dato och mängden böcker växer, vi har roligt när vi gör dem och blir glada när de som har köpt böckerna hör av sig med ett smilande barn hållandes böckerna – underbart kul och ett Stort Tack för ert stöd och support!

Supertuben Tekla på Youtube

#supertubentekla #böckerförbarn #bod.se #childrensbook #adlibris #bokus #bod #facebook #isbn #kungligabiblioteket #socialamedier #förlag #göraegenbok #egenutgivning #plikexemplar #adobe #photoshop #indesign #microsoft #gördinegenbok #geutegenbok #bitly #hakulnärdulärdig #låtbarnvarabarn #dimension #cpu #gpu #adobedimension #frenchie #franskbulldog #prag #adobedynamiclink #dynamiclink #premierepro #aftereffects #marknadsföring #bokhandeln #idnhab #ankanwildandcrazy #acer